tiistai 16. lokakuuta 2018

Meidän frettihuone

Kas tässä se kirjoitus tulee, jota olen pitkään suunnitellut, mutta unohtanut aina napata huoneesta kuvat silloin, kun se on edes jollain tavalla puhdas.. Nimittäin
kuvat meidän uuden asunnon (johon siis muutettiin jo kesäkuussa..) frettihuoneesta.
Muuttaessamme frettihuone oli pitkälti ensisijalla ja saimmekin huoneen käyttökuntoon jo ensimmäisten päivien aikana. Muu asunto olikin sitten pitempään "työn alla."
Muutimme kaksiosta kolmioon, koska halusin ehdottomasti freteille isomman huoneen,
kun mitä entisessä asunnossa oli ollut. (Vaatehuone oli frettien oma paikka)

Kun freteillä on iso oma huone, on itselläkin parempi omatunto, jos joskus on päivä ettei ehdikkään päästää frettejä ollenkaan asuntoon vapaaksi. Pääsääntöisesti ne kuitenkin meillä ovat vapaana asunnossa useita tunteja päivässä.

Meillä on yläkerrassa kaksi makuuhuonetta, joista freteillä niistä isompi. Edellisessä vuokra-asunnossa jouduimme kustantamaan 750€ eli koko takuuvuokran summan frettien hutipissojen imeydyttyä parkettiin. Frettien kanssa kannattaakin siis varautua isoihinkin korvauksiin, koska mekin maksoimme uudesta parketista vain osan. Summa olisi voinut olla huomattavasti suurempi. Tästä viisastuneena yritämme välttää saman tässä asunnossa, ja asensimme vinyylimaton suojaamaan frettihuoneen hyväkuntoista laminaattia. Maton kuosi ei ollut ihan sellainen kun halusin, mutta valitsimme edullisimman vaihtoehdon kodin terrasta. Tämä kuosi siis yrittää näyttää laattalattialta. Vinyylimatto on jalkojen alla hyvin miellyttävää, vähän sellaista pehmeää/hieman joustavaa. Se on myös hyvin helppo puhdistaa esim. laminaattiin/parkettiin verrattuna.

Maton asennus paikalleen laminaatin päälleVanhan frettihuoneen portti ei enää sopinut, koska oviaukko oli huomattavasti kapeampi kuin nykyinen. Piti siis tehdä uusi portti. Tälläkin kertaa saimme portin ilmaiseksi, tuttavan autotallista. En edes tiedä mitä materiaalia se on, mutta on vankkaa ja kestävää. Ostimme vain saranat, jotka oli muistaakseni muutaman euron, ja sahasimme portin oikean kokoiseksi. Minulla oli ennestään jäänyt jostain dc-fixiä, jolla päällystin portin, ja vanhasta portista oli puukirjaimilla teksti "Iinu ja Milo".
En sitten millään saanut kirjaimia nätisti ja tasaisesti, joten luovutin ja annoin olla näin.

Frettihuoneeseen tuli siis ostettua vinyylimatto, jota jäi hieman ylikin, ja huoneeseen toiset lattialistat. Jätimme vanhat listat paikalleen, ja vinyylimaton reunat jäivät siis vanhan ja uuden listan väliin. Näin matto pysyy paikoillaan eikä pissaa pääse ainakaan niin helposti maton alle. Matto + listat maksoi muistaakseni yhteensä noin 140 €. Toivomme tämän järjestelyn suojaavan tarpeeksi laminaattia. Olemme kuitenkin varautuneet lattian uusimaan tarvittaessa.


Huone tyhjänäHuone tyhjänä

Rakastan tässä huoneessa sitä, että siinä on iso ikkuna josta tulee luonnonvalo sisään. Käytämmekin huoneessa lamppua vain iltaisin kun tulee kokonaan pimeää. Tuuletusikkunat mahdollistavat myös huoneen pitämisen viileänä ja tuuletuksen. Pidän ylintä ikkunaa auki aina, kun olen kotona. Sinne ei pitäisi millään järjellä fretin ylettää, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Ikkunassa on kyllä vielä verkko, mutta olen harkinnut vahvemman paksun verkon hankkimista. Taannoin Jukkis oli unohtanut jostain syystä alemman ikkunan auki, ja tämän vuoksi Milo pääsi karkaamaan. Oli hypännyt patterin päältä ikkunalle ilmeisesti, ja repinyt hyttysverkon rikki. Luojan kiitos Milo löytyi melko nopeasti, n. 400 metrin päästä kotoamme.

Toinen ihana asia huoneessa on tämä vaatekaappi, johon saan piiloon kaiken frettitavaran, mikä ei sillä hetkellä ole käytössä. Entisessä asunnossa frettitavaroita oli pitkinpoikin ja vähän joka kaapissa. Nyt niille on varattu ihan oma kaappi. (joka ei muuten kuvaushetkellä ollut järjestyksessä..)
Ainakaan vielä fretit ei ole oppineet avaamaan noita liukuovia, mutta eiköhän ne sen opi. Onneksi kaapissa ei ole mitään vaarallista, vaikka ne sinne joku kerta pääsisivätkin.


Tällä hetkellä frettihuone näyttää tältä:
(Huom. huone juuri siivottu ja oli siivouksen ajan tuuletuksessa, siksi alempi ikkuna auki ;) )En erityisemmin pidä tällä hetkellä huoneen ulkonäöstä, mutta pääasia, että fretit viihtyy. Vaihtelen aina siivouksen yhteydessä huoneen järjestystä ja esillä olevia leluja, koska ainakin meidän fretit kyllästyy leluihin tosi nopeasti. Harmittaa, kun huoneessa ei tällä hetkellä ole juurikaan "kiipeilytasoja", kun jouduin heittämään kissan kiipeilypuunkin hiljattain roskiin. Se haisi jo niin pahalle, ettei pesukaan auttanut. Freteillä kun oli tapana jemmailla sinne aina ruokia. Isossa boksissa on sisällä kiinni kaksi riipparia, jossa kumpikin freteistä rakastaa nukkua.


Tämä kuva vanhempi. Tuolloin meillä oli hoidossa fretit Rosmo ja Saastamoinen.

1 kommentti:

  1. Eipä ne näädät siitä ulkonäöstä välitä, vaikka itsekin tuskastelen välillä frettien tavaroiden epäsopivuutta omaan sisustukseen :D Hyvä idea tuo että päällystää portin dc-fixillä, täytyy varmaan itsekin kokeilla, sillä olen aikeissa hankkia ruman vaneripäällysteisen portin

    VastaaPoista