torstai 12. tammikuuta 2017

Naarasfretin kiima

Tästä aiheesta halusin kirjoittaa, koska itse tietoa netistä etsiessäni vastaan ei juurikaan tullut omakohtaisia kokemuksia, joita olisin kaivannut. Tietoa kyllä oli, mutta lähinnä tyyliin "oireita saattavat olla muun muassa..."

Joten tässä oma kokemukseni ensimmäisen frettini kiimasta :)

Meidän Iinulle tuli kiima poikkeuksellisen aikaisin, hieman alle 5kk iässä. Oltiin mieheni kanssa kummatkin reissussa 2 päivää, ja Iinulla kävi välipäivänä hoitaja. Kun tulimme takaisin, Iinu haisi omituiselle, (pahalle) sellainen ihan erilainen haju kuin yleensä. Ihmettelin sitä mutta ajattelin sen johtuvan sotkuisista hiekkalaatikoista tms. Muutaman päivän päästä Iinun käytös alkoi muuttua melko radikaalisti. Ensin tuli levottomuutta ja ylivilkkautta. Oli hereillä normaalia enemmän ja juoksi asuntoa ympäri ja "kiehnäsi" kokoajan. Se omituinen haju kyllä hävisi, tai sitten en enää huomannut sitä. Iinu myös sähisi normaalia herkemmin, jos siihen vaikka vahingossa osui jalalla pikkuisen, kun se pyöri jaloissa. Siitä pari päivää myöhemmin aloin jo huolestua, kun ilmeni outoa käytöstä. Iinu ei yleensä pyri itse juurikaan syliin. Nyt alkoi armoton kiipeily mihin tahansa vaan ylsi :D Iinu alkoi kiipeillä housujen punttia pitkin syliin istuessa ja lopulta jopa seistessä se onnistui pääsemään ylös asti vaatteita pitkin (?!) Kiipesi aina olkapäälle/niskaan "tähyilemään". Ajattelin että ei käytös voi noin äkkiä muuttua ihan toiseksi kuin normaalisti, ja tuli mieleen, että voisiko kiima jo olla alkamassa.

No selkein merkki kiimastahan taitaa olla tuo "vulvan turvotus". Sitä sitten tutkailin ja tajusin tyhmän virheeni. Enhän minä erottanut, onko se turvonnut vai ei, kun en ole tajunnut sitä aiemmin tutkailla juurikaan.. Onneksi on kasvattaja apuna, ja laitoin hänelle kuvan, ja hän tiesi heti, että kyllä kiima on alkanut. Nyt kun kiima on rauhoittunut, niin tiedän, miltä hännänalunen normaalisti näyttää.

Täältä kotikaupungistamme on melko turha kysellä frettitietoisia eläinlääkäreitä, koska niitä ei oikeastaan ole. Olemme käyneet Pirkkalan eläinklinikka Oivassa, ja sitä voin suositella oman kokemukseni perusteella. http://www.oivaelainklinikka.fi/ Kun kävimme tuolla ensimmäistä kertaa, (rokotus+terveystarkastus) olin haltioissani kuinka ammattitaitoisesti ja helpon näköisesti eläinlääkäri nimeltänsä Saila käsitteli Iinua. Iinukin oli rentona ja kiltisti, eikä edes huomannut rokotuspiikkiä. Rokotuksen (penikkatauti) + tarkastus hinta oli muuten 82,95 €.

Sieltä varailtiin implantointiaika ja saatiin se muutaman päivän päähän, koska välissä oli joulunpyhät. Tällä kertaa oli eri eläinlääkäri kuin ensimmäisellä kerralla, nimeä en muista. Iinu pyristeli jonkun verran vastaan kun implanttia laitettiin, mutta nutriplussasta oli onneksi apua. Meille sattui poikkeuksellinen tapaus ja ensimmäinen implantti tuli reiästä ulos asettimen mukana. Näin ei kuulemma yleensä käy. Lääkäri laittoi sitten toisen implantin samaa reikää hyödyntäen ja liiman päälle. Suprelorin implantin hinnaksi tuli 126,80 €.

Viikossa kiiman oireet eivät helpottaneet ollenkaan, tuntui että paheni vain. Iinu harrasti lähes kokoajan todella voimakasta "etsintää" (uroksia) ja ravasi yhtä seinää pitkin vaikka puoli tuntia putkeen koittaen päästä seinää ylös. Ei syönyt kunnolla. Kiipeili ihan ihme paikkoihin, kuten pyykkitelineen päälle ja ruokapöydälle, johon ei normaalisti ikinä osaa kiivetä. Ehdin jo ajatella, että olisiko toinenkin implantti tullut ulos.

Kiiman aikana ilmestyi ihan uusia taitoja... Alas ei kyllä osattu tulla. Nostelin Iinun varmaan 8 kertaa alas tuolta ja tulin siihen tulokseen, että pyykit siirretään oven taakse kylppäriin :DKahdessa viikossa alkoi helpottaa, ja nyt on taas normaali arki menossa :) Implantin laittokohdan reikä oli hämmentävän iso. Siinä on nyt varmaankin neljäs rupi menossa, aina irtoaa ja hetken on aukko, sitten tulee uusi rupi tilalle. Vähän hurjan näköinen, mutta nyt näyttää, että olisi umpeutunut aika hyvin ja tuo olisi viimeinen rupi. Tuntuu että se kutittaa Iinua vähän, kun rapsuttelee siitä vierestä tassulla usein.


Tässä on Iinun selkä. Tuo iso möhkyrä oli ensimmäinen rupi joka tuli. Se kun irtosi, niin kohdassa oli ammottava aukko, johon onneksi tuli nopeasti uusi rupi.


Nyt iinu on alkanut syömään ja juomaan normaalisti ja nukkuu melko paljon. Olisiko parin viikon hullu ravaaminen ja kiipeily vienyt voimia pieneltä :/ Tuntui että Iinu laihtuikin kiiman aikana vähän, kun ei ruoka maistunut.

Yksi asia itseäni ärsytti, netissä ei ollut yhen yhtä kuvaa, millainen se hännänalunen nyt sitten kiimassa olevalla naaraalla on. Pahoittelut, jos kuva ei ole sovelias jonkun mielestä :D
Kuitenkin tärkeä asia, että kiiman tunnistaa ajoissa, eikä se pääse pitkittymään. Tätä pelkäsin kovasti itse, kun en ollut varma, koska kiima oli oikeastaan alkanut. Tässä siis kuva, kun kiima oli arviolta kestänyt noin viikon, ja kun itse se vasta tajuttiin:

Normaalisti tuo on siis melko tasainen kohta, eikä ole tuollaista "palluraa"Nyt maistuu taas uni ja ruoka <3 miehen kanssa päiväunilla.
Iinua/kuvaa ei muuten ole muokattu,
tuo on joku ihme kuvavirhe, että Iinu näyttää tuollaiselta epätarkalta :D


Implantin vaikutusajasta on liikkeellä montaa tietoa.. Yleisin taitaa olla 1-3 vuotta. Eläinlääkärissä sanottiin, että yleensä vähintään puoli vuotta, mutta voi kestää parikin vuotta.. Vaihtelee ilmeisesti aikalailla. No toivotaan että kestäisi mahdollisimman kauan :)
Harmittaa, kun en tajunnut ottaa kiiman pahimmasta vaiheesta videota. Se olisi hyvin havainnollistanut tuon käytöksen muutoksen :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti